Copiii trebuie să iasă, să se joace, să alerge

214

De mai bine de o lună, copiii României stau în casă. Specialiștii susțin că lipsa activității, a mișcării și a soarelui i-ar putea afecta pe cei mici. Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că va relaxa restricţiile impuse copiilor. Li se va permite acestora să iasă din locuinţe după 27 aprilie, dar această permisiune va fi limitată şi supusă unor condiţii. Și doctorul Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, susține că ar trebui analizată această situație și luate măsuri în acest sens.

Doctorul Rafila: „Copiii trebuie să iasă, să se joace, să alerge”

Având în vedere situația dificilă din țara noastră, Alexandru Rafila a declarat că și România ar trebui să urmeze exemplul Spaniei. Ținând cont că pandemia de coronavirus a izbucnit mai târziu în țara noastră, la mai bine de două săptămâni față de Spania, încă nu a fost atins vârful acesteia. Astfel, profesorul susține că măsurile referitoare la coii nu vor fi impuse luna aceasta. El crede că 15 mai ar fi o dată mai rezonabilă.  Situația României depinde și de cum va evolua boala și ce va urma în această perioadă de după Paște.

Rafila aduce în discuție și nevoia celor vârstnici de mișcare, însă reglementările nu le permit acest lucru.

„Cred că şi în România trebuie gândită o astfel de măsură, acest tip de gândire este unul corect. Copiii, sigur, în timpul zilei, trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge, să facă mişcare. Probabil că trebuie să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice, care să fie încurajate eventual să facă plimbări, să facă mişcare; în cursul serii, când circulaţia este redusă.”, a mai doctorul Rafila.

OMS arată că paşii de ridicare a restricţiilor trebuie să fie făcuţi gradual, cu intervale de timp, pentru a evalua impactul lor. Ideal ar fi un interval de minimum două săptămâni între fiecare măsură de restricţie ridicată. Astfel, această perioadă ar corespunde perioadei de incubaţie a virusului.