Wojtek, ursul din Armata Poloneză care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial

55

Lista animalelor care au făcut fapte eroice ar putea include nume celebre precum Balto, husky-ul siberian care a ajutat la transportul antitoxinei difterice spre Nome, Alaska sau Laika, curajosul câine cosmonaut care a fost primul animal lansat în spațiu – sau chiar oaia Dolly, primul animal clonat din istorie.

Ei bine, pe această listă trebuie adăugat și Wojtek, un urs brun care a fost adoptat de soldații polonezi, făcând astfel parte din compania 22 Transport din cadrul Diviziei de Artilerie din Corpul II Polonez, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Wojtek, ursul adoptat de către soldații polonezi

 🇸🇮 Janko Ferlič

După ce Polonia a fost invadată de către Germania (zona de vest), iar mai târziu de către Uniunea Sovietică (la est), guvernul polonez a părăsit Varşovia – soldații continuând însă să lupte în exil. Ulterior, după ce prizonierii de război polonezi au fost eliberați de sovietici – aceștia au început să se regrupeze și să formeze o armată.

În aprilie, 1942, câteva unități poloneze traversau o zonă muntoasă din Persia, pentru a se alătura armatei britanice care lupta în Palestina și Egipt.

În timp ce se aflau în munții din Persia, soldații s-au întâlnit cu un ciobănaș, pe care l-au invitat să mănânce împreună cu ei. Neobișnuit era faptul că acest ciobănaș purta cu el un pui de urs, recuperat după ce mama acestuia fusese împuşcată.

Încă de la început,…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com