Wladyslaw Szpilman și povestea sa incredibilă după care a fost realizat filmul Pianistul

6

Muzica nu este doar un simplu amalgam de sunete, ci un val de energie care ne transformă. Ei bine, pentru Wladyslaw Szpilman – muzica a fost o salvare.

Născut în Polonia – în data de 5 decembrie 1911, Wladyslaw Szpilman a făcut primele lecții de pian cu mama sa. La acea vreme nu știa, însă, că ele erau primul pas pentru a își salva viața.

Wladyslaw Szpilman a continuat să studieze  pianul la Școala Superioară de Muzică din Varșovia (Academia de muzică Chopin) din anul 1926 până în 1930, apoi la Berlin până în 1933, înainte de a se întoarce în Varșovia.

În 1935, Wladyslaw Szpilman a devenit pianistul Casei Radio din Varșovia, cântând melodii clasice și jazz. Și-a încântat ascultătorii cu operele muzicale până la 1 septembrie 1939 – ziua în care Germania a invadat Polonia – în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Germanii au forțat radioul de stat polonez să se închidă. Ultima transmisiune live pe care oamenii au auzit-o înainte de ocupația germană a fost interpretarea lui Szpilman a Nocturnei în Do major a lui Chopin.

Viața lui Wladyslaw Szpilman în ghetou

Bundesarchiv Bild 101I-134-0771A-39 Zermin CC-BY-SA 3.0 CC BY-SA 3.0 DE

Wladyslaw Szpilman și familia sa au fost mutați în ghetoul din Varșovia, cel mai mare ghetou evreiesc înființat de Germania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Ghetoul era un loc extrem de înghesuit – aici fiind închiși peste 400.000 de evrei….

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com