Traian Popovici, eroul român care a salvat 20.000 de evrei de la deportarea în Transnistria

22

Probabil mulți au auzit de filmul “Lista lui Schindler” (Schindler’s List) – câștigător a șapte Premii Oscar, inclusiv Cel mai bun film, Cel mai bun regizor si Cea mai bună coloană sonoră, precum și alte premii (7 Premii BAFTA și 3 Globuri de Aur).

Însă, nu la fel de mulți știu de Traian Popovici, un erou mai puţin cunoscut, dar la fel de curajos ca germanul Oskar Schindler.

Prin acţiunile sale, Popovici a salvarea de la moarte aproximativ 20.000 de evrei bucovineni.

Cine a fost Traian Popovici

yadvashem.org

Născut pe 17 octombrie 1892 în satul Ruşii Mănăstioarei, aflat în acele vremuri în Ducatul Bucovinei (astăzi satul aparține de comuna Udeşti din judeţul Suceava) – Traian Popovici a fost strănepotul preotului Andrei din Udeştii Sucevei, cel care, în anul 1777, a refuzat să depună jurământul faţă de noua stăpânire austriacă.

După terminarea liceului, acesta s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Cernăuţi. Însă, odată cu începerea Primul Război Mondial, Popovici s-a înrolat în armata română, luptând până la sfârşitul războiului.

FORTEPAN Konok Tamás id CC BY-SA 3.0

Abia în anul 1919, după terminarea războiului, a devenit doctor în drept și a lucrat ca avocat în Cernăuți – oraș care devenise parte a României în 1918, după destrămarea Austro-Ungariei.

După ce Armata Roşie a cucerit Bucovina de Nord şi oraşul Cernăuţi a devenit parte…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com