Rjukan: Orașul care are nevoie de oglinzi uriașe pentru a fi luminat de soare iarna

15

Privit de sus, Rjukan este pur și simplu uimitor. Orașul este amplasat între doi munți norvegieni falnici, iar unul dintre ei este Gaustatoppen – care are înălțimea de 6.178 metri.

Zăpada cade încet pe vârfurile din jur și cascadele înghețate strălucesc în amurgul slab al după-amiezii, în timp ce mult mai jos, în valea abruptă, luminile orașului sclipesc. Peisajul, care pare desprins dintr-un basm, este un loc aparte – care te face să te gândești la poveștile mitice despre troli.

Dar, chiar și așa, oricât ar fi el de minunat, acest mic oraș pitoresc are o problemă. Pentru că este situat într-o vale, Rjukan nu primește lumină de la soare între lunile septembrie și martie, deoarece soarele coboară foarte mult iarna. Astfel că întreaga zonă este într-o umbră permanentă.

 Zongnan Bao 

Bengt-Inge Larsson CC BY-SA 4.0

Timp de ani buni, locuitorii au recurs la telecabine pentru a se bucura de lumina soarelui din vârful muntelui. Pentru a rezolva această problemă, în 2013 a fost implementat proiectul Solspeilet (sau oglinda solară). Mai exact, trei oglinzi uriașe au fost montate la 450 de metri deasupra orașului, de o parte și de alta a văii.

Ideea oglinzilor solare nu a fost una nouă 

G.Lanting CC BY 3.0

Ideea oglinzilor solare a fost promovată pentru prima dată de inginerul Samuel Eyde, în urmă cu mai mult de un secol. Samuel Eyde,…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com