Pietrele Moeraki din Noua Zeelandă: Bolovanii sferici formați acum 56 de milioane de ani, în epoca paleocenului

51

Dacă vizitezi plaja Koekohe de pe coasta Otago, Noua Zeelandă, vei avea ocazia să vezi numeroși bolovani sferici de mari dimensiuni, cunoscuți sub numele de Pietrele Moeraki sau Bolovanii Moeraki. Unele dintre aceste uriașe pietre seamănă cu o cochilie de broască țestoasă, în timp ce altele și-au păstrat forma lor inițială.

Chiar dacă par niște formațiuni realizate de forțe supranaturale, pietrele Moeraki au fost formate datorită eroziunii provocate de acțiunea vântului și a valurilor. Pe măsură ce stâncile continuă să se erodeze, vor apărea și mai mulți bolovani Moeraki pe plaja Koekohe.

Formarea bolovanilor Moeraki

Krzysztof Golik CC BY-SA 4.0

Potrivit cercetătorilor, este probabil ca bolovanii Moeraki să se fi format în urmă cu peste 56 de milioane de ani, în era paleocenului. Procesul lor de formare a apărut din straturi suprapuse de sedimente care se cimentează împreună cu mineralele. De-a lungul timpului, odată cu adăugarea continuă de straturi cimentate, bolovanii au crescut, ajungând astfel să aibă dimensiuni foarte mari. Au fost necesare multe milioane de ani pentru ca bolovanii mari să prindă contur, iar formarea unei pietre Moeraki nu este diferită de formarea unei perle într-o stridie. La fel ca în cazul unei perle, straturile de sediment au început să se formeze în jurul unei particule organice.

În interior, pietrele sunt destul de moi, însă învelișul extern al acestora este dur,…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com