Peştera mâinilor, locul unde au fost imprimate peste 800 de amprente umane, acum 13.000 de ani

52

Descoperită în 1949, Cueva de las Manos sau “Peștera mâinilor” din Río Pinturas, Argentina, conține un ansamblu excepțional de artă rupestră, realizat acum 13.000 de ani.

Numele său este dat de contururile mâinilor umane imprimate pe pereții peșterii. Dar, pe lângă aceste opere de artă ale primilor oameni, există multe desene care întruchipează animale, cum ar fi guanacos (Lama guanicoe), animal întâlnit în regiune, precum și scene de vânătoare sau figuri geometrice. Se crede că persoanele responsabile de picturi sunt strămoșii comunităților istorice de vânători-culegători din Patagonia.

Carlos Zito CC BY-SA 3.0

Hiroki Ogawa CC BY 3.0

CC BY-SA 3.0

Mariano

Joanbanjo CC BY-SA 3.0

Cueva de las Manos este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, iar șabloanele a sute de mâini umane, guanacos și forme abstracte acoperă pereții în tonuri de portocaliu, roșu și galben. Modelele mai abstracte, care sunt mai puține, sunt mai recente. În mod ciudat, sutele de amprente colorate de mână – ștanțate de-a lungul pereților peșterii – provin de la mâna stângă.

Se crede că acești locuitori din peșteri, care și-au ștanțat propriile mâini, au folosit țevi din os pentru a sufla culorile și pentru a crea siluetele. Istoricii sunt de părere că această tehnică, cea de suflare dintr-un os ținut în mâna dreaptă, este motivul pentru care cele mai multe amprente imprimate pe pereți sunt ale…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com