Mina de sare în interiorul căreia au fost descoperite mumii intacte, neatinse de peste 2.000 de ani

17

Egiptul Antic nu a fost singura locație în care au fost produse mumii. De fapt, mumificarea naturală are loc mai frecvent decât te-ai putea aștepta, mai ales dacă mediul este unul propice.

Un exemplu în acest caz este descoperirea din anul 1993, din Iran, care a scos la iveală șase cadavre ale unor mineri mumificați în mod natural, numiți „Mumiile de sare din Iran”. Deoarece sarea este un desicant natural – adică atrage umezeala din aer și orice îl înconjoară – trupul celor care au rămas prinși în salina iraniană, acum peste 2.200 de ani, a fost păstrat perfect.

Minerii fost „automumificați” în mina de sare din Zanjan

xiquinhosilva CC BY 2.0

Minerii, victime ale unor surpări în subteran au fost supuși unui proces numit „automumificare”, iar sarea din mină a ajutat la deshidratarea corpurilor.

Mai mult decât atât, sarea a creat un mediu inospitalier pentru bacterii (acestea joacă un rol esențial în descompunere). Ca atare, când bacteriile din corpurile minerilor au cedat mediului sărat, cadavrele au început să se mumifice automat.

Una dintre mumii avea în stomac ouă de tenie

Mardetanha CC BY-SA 3.0

Organele interne ale uneia dintre mumii erau remarcabil de bine conservate, în ele fiind găsite ouă de tenie – lucru care indică faptul că alimentația sa era formată în mare parte din carne crudă sau prea puțin gătită. Descoperirea aceasta a fost primul exemplu cunoscut de infestare parazitară…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com