Masouleh, locul unde străzile sunt construite pe casele localnicilor

20

Situat în provincia Gilan, de-a lungul Drumului Mătăsii, Masouleh (sau Masuleh) este una dintre cele mai pitorești locații din Iran. Satul abrupt este plin de verdeață luxuriantă și case care se ridică în ceața densă, construcțiile fiind stratificate și construite cât mai sus posibil, pe crestele muntelui Alborz, din cauza condițiilor dure de viață de pe terenul din jurul muntelui.

Arhitectura unică (locuințele sunt construite una peste alta, pe versant) le-a permis oamenilor să locuiască în Masouleh, fără să aibă probleme din cauza inundațiilor. Mai mult decât atât, turiștii sunt fascinați de faptul că strazile sunt construite pe case, iar curtea unei case este acoperișul locuinței de dedesubt.

Scări șerpuitoare, alei înguste și cărări lungi leagă o terasă de cealaltă, iar satul se ridică ca un imens spațiu public interconectat, pe mai multe niveluri, împărțit de întreaga comunitate.

Alireza Javaheri CC BY 3.0

În Masuleh nu este permis accesul vehiculelor cu motor, fiind singurul loc din Iran în care există o astfel de interdicție. Practic, mașinile nu pot circula pe aici din cauza străzile mici și scărilor care sunt întâlnite la tot pasul.

Originile satului Masouleh

shahram sharif CC BY 2.0

Masouleh are o istorie bogată. Primul sat a fost înființat în 1006 d.Hr. (la aproximativ 6 km nord-vest de actualul sat) și era un loc comercial înfloritor pentru comerțul cu produse din industria…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com