Julia Pastrana, femeia maimuță care a fost îngropată la 153 de ani după moartea sa

38

Julia Pastrana era considerată o ciudățenie, fiind numită „cea mai urâtă femeie din lume”, „femeia urs” sau „femeia maimuță”, iar prin prisma caracteristicilor sale fizice aceasta a fost expusă în secolul al XVIII-lea în circurile din Europa și America.

Născută în anul 1843 în Mexic, mai exact în statul Sinaloa, Julia Pastrana a fost denigrată încă de la naștere din cauza aspectului său fizic ciudat, fiind tratată cu dispreț și privită precum o ciudățenie.

Julia Pastrana și înfățișarea sa hibridă

Unidentified engraver  CC BY 4.0

Julia suferea de o condiţie rară numită hipertricoză acromegaloidă, măsura doar 1,3 metri şi cântărea 50 de kilograme. Aproape tot corpul său era acoperit cu păr, cu excepția palmelor și tălpilor, şi trăsăturile faciale includeau o mandibulă supradezvoltată, buze şi sprâncene groase şi nas proeminent.

Femeia maimuță a fascinat şi a şocat publicul secolului XIX prin înfăţişarea acesteia. Pe lângă faptul că era expusă în circuri pentru divertismentul publicului,  savanţii vremii, inclusiv Charles Darwin, au fost intrigaţi de ideea unui posibil hibrid dintre om şi primate.

În ciuda caracterului ei blând, a talentelor sale de a cânta și a dansa și a capacității sale de a vorbi mai multe limbi străine, nimeni nu a văzut omul de sub „părul” ei. De asemenea, ea a fost întotdeauna dispusă să-i ajute pe medicii nedumeriți de aspectul ei a…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com