Juanita, mumia din Anzii Peruvieni incredibil de bine conservată

75

Mumiile găsite în întreaga lume oferă oamenilor de știință detalii despre trecut, aducând istoria la viață într-un mod în care nicio cronică scrisă nu poate. Și când vine vorba de a face viața străveche “să pară reală”, puține mumii pot concura cu impactul pe care l-a avut mumia Juanita, numită și Fecioara inca de gheață, asupra arheologilor.

În 1995, antropologul de renume internațional Johan Reinhard, împreună cu prietenul său, Miguel Zárate, au descoperit mumia Juanita în Anzi. Deoarece corpul era incredibil de bine conservat, organele și conținutul stomacului ei erau intacte – Juanita i-a captivat imediat pe cercetători.

Johan Reinhard CC BY-SA 3.0

Mumia a fost găsită la peste 6.300 de metri altitudine și la o temperatură de -20° Celsius. Juanita ar fi putut rămâne pe vârful muntelui Ampato în Anzii Peruvieni la nesfârșit, dacă nu ar fi avut loc o erupție vulcanică în apropiere – erupție care a făcut ca zăpada de pe vârful muntelui să se topească.

În prezent, Juanita este expusă publicului într-o cutie din sticlă la Muzeul Santuarios Andinos din Arequipa, la o temperatură de -19° Celsius care garantează conservarea corpului ei.

Mumia Juanita este considerată una dintre cele mai importante 10 descoperiri arheologice. Atât de importantă încât poate fi văzută doar din mai până în decembrie, când mumia este îndepărtată pentru o perioadă de conservare. În locul său sunt…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com