Georg Elser, tâmplarul care a ratat cu 13 minute uciderea lui Adolf Hitler

18

Ce s-ar fi întâmplat oare dacă Adolf Hitler ar fi fost asasinat la scurt timp după ce soldații săi au invadat Polonia pentru începerea celui de-Al Doilea Război Mondial? Ei bine, aceasta este o întrebare pe care și-o pun mulți, însă au existat oameni care au încercat să facă acest lucru: să-l ucidă pe Hitler.

Unul dintre ei a fost Georg Elser – un tâmplar de 36 de ani dintr-un orășel din sudul Germaniei – care a fost foarte aproape de a îl asasina pe Fuhrer în primele zile de la izbucnirea războiului.

Povestea începe într-o zi de 8 noiembrie 1939, când Hitler ținea discursul său anual într-o berărie din München. Evenimentul era organizat în cinstea unui eveniment nazist din anii 1920, mai exact o tentativă eșuată de lovitură de stat. Însă, în acea zi, Hitler a ținut să-și arate puterea, batjocorindu-și dușmanii internaționali și lăudându-se cu începerea cu succes a războiului.

Bundesarchiv Bild 102-10460 Hoffmann, Heinrich

Dar nici Hitler și nici oamenii prezenți la eveniment nu și-au dat seama că doar la câțiva metri distanță de locul în care se afla Fuehrerul – o bombă era pe punctul de a exploda.

Bomba, asamblată cu atenție și învelită în carcasă de plută, a fost montată în secret de-a lungul mai multor săptămâni de către Georg Elser. Acesta a planuit totul din timp, după ce și-a dat seama că sub conducerea lui Hitler un război era inevitabil. Așa că după ce a setat…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com