Franz Stigler, Charlie Brown și o prietenie născută din groaza războiului

66

Când pilotul Luftwaffe, Franz Stigler, a observat bombardierul american pilotat de Charlie Brown, în 1943, germanul nu numai că l-a lăsat pe Brown să plece, ci l-a și escortat departe de pericolul care îl pândea.

O jumătate de secol mai târziu, cei doi bărbați au devenit prieteni buni.

Această poveste ne demonstrează că bunătatea, o valoare universală, este mai presus de război. Însă, bunătatea este o calitate pe care nu o au mulți.

Prima misiune

Archives New Zealand from New Zealand CC BY-SA 2.0

În data de 20 decembrie 1943, Charlie Brown, un tânăr fermier din Virginia s-a alăturat forțelor aeriene ale armatei SUA, iar prima sa misiune a fost un atac asupra orașului german Bremen. “Cetatea sa zburătoare” B-17, supranumită „Ye Olde Pub”, era unul dintre cele 21 de bombardiere care vizau o uzină de avioane Focke-Wulf de la periferia orașului Bremen.

Bremenul era fost protejat de peste 250 de tunuri manevrate de cei mai buni artileriști pe care îi aveau germanii – și, mai mult decât atât, uzina era păzită și de de avioane de vânătoare germane.

La început, toate lucrurile au mers conform planului. Bombardierele au decolat de la baza lor din Anglia și până la ora 9:40 s-au adunat în formație la o altitudine de 2.500 de metri. La ora 11:32, avioanele americane erau la o altitudine de 8.300 de metri și mai aveau de parcurs aproximativ 48 de kilometri până în punctul stabilit pentru începerea…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com