Cazul real care a stat la baza poveștii lui Robinson Crusoe

25

Cu siguranță ai auzit sau ai citit povestea lui Robinson Crusoe (de Daniel Defoe) – naufragiatul care și-a petrecut 28 de ani pe o insulă pustie din Caraibe. În tot timpul petrecut departe de casă, Crusoe și-a confecționat unelte, un adăpost și, mai mult, a trăit din vânat și cultivatul legumelor.

În plus, insula pustie a fost și locul unde acesta l-a întâlnit și salvat pe Vineri, un băiat care ar fi trebuit să fie sacrificat de un grup de canibali.

Romanul „Aventurile lui Robinson Crusoe” a inspirat filme sau piese de teatru, însă puțini sunt cei care știu că povestea lui Daniel Defoe a fost inspirată după un caz real.

Povestea lui Robinson Crusoe este inspirată după un caz real

Alexander Frank Lydon (1836-1917) CC BY-SA 3.0

Somchai Sumnow

Dacă ne gândim la insula pe care Robinson Crusoe a naufragiat, în faimoasa carte a lui Daniel Defoe, mulți ne imaginăm că era un loc idilic din Caraibe, cu mult soare, întinderi cu nisip fin și palmieri.

Dar adevărul este altul. Adevărata insulă nu era deloc așa. Aceasta se află în Pacific, la aproape 700 km de coasta Chile și este adesea învăluită în ceață.

Pato Novoa CC BY 2.0

“Insula lui Robinson Crusoe” este cea mai mare dintre insulele Juan Fernandez, un mic arhipelag care este acum teritoriul chilian. Legătura ei cu cartea lui Daniel Defoe datează din 1704, când o navă britanică de pirați a acostat pe insulă.

Nava era grav…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com