Bigăr, minunea naturală din Munţii Aninei declarată drept cea mai frumoasă cascadă din lume

39

În anul 2013, cascada Bigăr din judeţul Caraş-Severin a fost declarată de „The World Geography“ drept cea mai frumoasă cascadă din lume. Câțiva ani mai târziu, în 2021, minunea naturală care era vizitată de peste 100.000 de turişti pe an s-a prăbușit.

Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, cât și din întreaga țară, cunoscut și sub numele de Izbucul Bigăr, era un loc magic, desprins parcă din basme.

Acum, cascada Bigăr a rămas doar o amintire.

Cascada Bigăr și unicitatea sa dată de căderea de apă de pe o stâncă acoperită cu mușchi

Flori & Nicu Farcaș CC BY-SA 4.0

Giuseppe Milo CC BY 3.0

 Sherise VD 

Heavy Weight Bikers

Izvorul râului ce poartă numele minunatei cascade, Bigăr, este alimentat de un curs de apă subteran ce străbate peștera cu același nume din Munții Aninei.

După circa 200 m, apa izvorului (bogată în calcar) se vărsa în râul Miniș de pe un prag stâncos – iar astfel era formată cascada de tuf calcaros (rocă sedimentară formată prin depunerea bicarbonatului de calciu din apele calcaroase). Căderea de apă era fascinantă și trecea peste mușchiul verde, formând astfel un fel de perdea curgătoare.

Din păcate, însă, în data de 7 iunie 2021 –  cascada, aflată exact pe paralela 45 din emisfera nordică, s-a prăbușit. Conform Romsilva,…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com