Afantazia, tulburarea din cauza căreia oamenii nu își pot imagina lucruri

36

Afantazia afectează, din păcate, multe persoane, iar mulți dintre ei nici nu sunt conștienți că suferă de această tulburare mintală.

Aproape toate acțiunile din viața noastră sunt într-un fel sau altul asociate cu această capacitate a noastră de a ne imagina ceva. Cu toate acestea, însă, există oameni care nu se pot bucura de această abilitate – cei care suferă de afantazie – au incapacitatea de a evoca imagini mentale, însă detaliile sunt ferm stabilite în mintea lor. De exemplu, aceștia nu își pot imagina o canapea, dar știu bine proporțiile ei, distanța dintre ea și alte obiecte.

Ce este afantazia

 prottoy hassan 

Afantazia a fost descrisă pentru prima dată de Sir Francis Galton în anul 1880, dar a rămas un subiect tabu, până când Dr. Adam Zeman, profesor de neurologie cognitivă și comportamentală la Universitatea din Exeter – Marea Britanie, și-a început activitatea la începutul anilor 2000 și a definit tulburarea din cuvântul grecesc „phantasia” (ceea ce înseamnă „imaginație”) abia în anul 2015.

„Interesul meu pentru acestă tulburare mintală a fost provocat de un pacient care și-a pierdut capacitatea de a vizualiza lucruri, în urma unei operații pe cord (când acesta a suferit și un atac de cord)”, a spus dr. Zeman. 

Dr. Zeman a scris despre acest caz, numindu-l MX pe acest pacient. În 2010, jurnalistul științific Carl Zimmer a publicat un studiu despre el în revista…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com