6 misiuni secrete din Al Doilea Război Mondial care nu se regăsesc în manualele școlare

30

Operațiunile secrete desfășurate de puterile Aliate și puterile Axei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial au inclus câteva fapte cu adevărat uimitoare. Nu toate aceste misiuni secrete ale celui de-Al Doilea Război Mondial au avut succes (de fapt, multe au fost un mare eșec), dar toate au implicat ingeniozitate remarcabilă, dar și vitejie extraordinară. Unele operațiuni secrete ale celui de-Al Doilea Război Mondial au necesitat activitățile concentrate ale câtorva indivizi cu înaltă calificare, altele au implicat armate întregi – intenționate să schimbe cursul conflictului. Totuși, multe astfel de misiuni au fost nebunești.

Unele dintre operațiunile secrete din această listă schimbat cursul lucrurilor, altele au fost încercări disperate de a face acest lucru, însă au fost doar un eșec.

Așadar, vă prezentăm câteva operațiuni secrete mai puțin cunoscute din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Operațiunea Gunnerside a oprit programul german A-Bomb

Anders Beer Wilse Wikimedia Commons Public Domain

În februarie 1942, nouă bărbați s-au parașutat în vecinătatea orașului Vemork, Norvegia (zonă aflată sub ocupație germană). Erau norvegieni, special instruiți de trupele speciale britanice, și plănuiau să arunce în aer uzina de apă grea din Vemork, controlată de naziști. Apa grea a fost un element crucial în producția de plutoniu, un ingredient pentru dispozitivul nuclear pe care oamenii de știință…

Citeste tot articolul

Sursa: www.omofon.com