Ce autorizații îți trebuie ca să-ți construiești o mansardă pe bloc

89

Ce autorizatii iti trebuie ca sa-ti construiesti o mansarda pe bloc.

1. Dacă locuiești la ultimul etaj al blocului și vrei să-ți construiești o mansardă pe acoperiș, este bine să te înarmezi cu multă răbdare. Pentru a obține autorizația de construire, ai nevoie de un maldăr de aprobări și autorizații. Oricum, fără un proiect de mansardare și fără acceptul vecinilor, nici nu te gândi să pornești la drum. Iată ce te așteaptă.

Pașii pe care îi ai de urmat

1. Obținerea acordului vecinilor. Primul pas este să obţii acordul, la notar, de la toți proprietarii apartamentelor din bloc. Nu este suficient ca vecinii să-și dea acceptul cu privire la mansardarea în sine. Acordul vizează inclusiv închirierea, concesiunea sau vânzarea ulterioară a spațiului pe care intenționezi să construiești mansarda. Pentru apartamentele ipotecate, vei avea nevoie şi de acordul băncii.

2. Scoaterea spațiului din indiviziune. Dacă ai reuşit să treci de prima etapă, următorul pas este scoaterea din indiviziune a terasei blocului. Din moment ce se realizează pe cale amiabilă (odată ce vecinii și-au dat acordul), procedura se va face la notar, și nu în instanță.

3. Realizarea proiectului de mansardare. În această etapă, vei avea nevoie de un arhitect. El te va ajuta să completezi toată documentația necesară. Mai exact, ai nevoie de un proiect de autorizare pentru mansardarea locuinței. Proiectul va cuprinde un proiect de arhitectură, un proiect al structurii de rezistență, un proiect pentru instalații și o expertiză tehnică. Proiectul trebuie să aibă avizul Inspectoratului de Stat în Construcții și al Comisiei Tehnice de Amenajarea Teritoriului și Urbanism.

4. Obținerea Certificatului de Urbanism. Pentru acest certificat, ai de întocmit un dosar stufos. Acesta trebuie să conțină, în primul rând, toate documentele de la punctul 3.  Vei mai atașa o cerere de eliberare a certificatului. Desigur, actul de vânzare-cumpărare al imobilului, care să facă dovada faptului că ești proprietar. Și, nu în ultimul rând, chitanța care certifică faptul că ai achitat taxa de eliberare a documentului pe care-l soliciți. Dosarul se depune la primăria de care aparții, în vederea eliberării actului.

5. Obținerea Autorizației de Construire. Dacă ai reușit să ajungi cu bine până aici, ar fi păcat să renunți tocmai acum. Trage aer în piept și pregătește-te să umpli un nou dosar. Iată ce trebuie să conțină:

  • cerere-tip pentru eliberarea Autorizației de Construcție,
  • copie după Certificatul de Urbanism,
  • extras de carte funciară în original,
  • proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construcție, cu toate avizele menționate la punctul 3.

Să-ți construiești o mansardă pe bloc poate părea, iată, o misiune dificilă. Dar nu imposibilă. Cu puțin entuziasm și o bună organizare, poți ieși cu bine din hățișul birocratic și îți poți construi mansarda mult-dorită.

Surse foto: dynamics-consultants.co.uk, morfondir.ro